BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, 18 December 2015

COMMON SENSE mesti ada dalam diri ye

Assalamualaikum . hai gaiss. 

berapa hari tak post ? haha busy. final week lah katakan. 
next week dah final. even 2 papers je, tetap kena struggle wey. 

dalam sibuk dok study, ada je ujian datang dekat aku. 
sangat sangat menguji KESABARAN aku lah. 
si fulan better kot dari nak bagi capital pape kan. sekadar kongsi cerita 
dan boleh jadi pengajaran kepada kita semua. termasuklah yang menghadapi ni. 

sometimes we need our own time, space to rest and doing something right ?
especially when we want to study or doing revision. 
sebelum ni , aku okay je, everynight, not only weekdays. semua penghuni bilik aku ada kat meja study masing masing. tak kisahlah study ke tak kan. yang aku nak cakap kat sini, 
lepas dinner kitorang buat hal masing masing and tak bising pun. 
this sem, Allah je tahu aku kena sabar sangat sangat.
because i hv a new roomate. her voice alamak aih, nyaring sangat. nak kalahkan halilintar lah kot kan.who knows. 
time study satu hal , bercakap dua orang je, bunyi Masyaallah sister, macam 100 orang.
aku dah bagi hints dah nk suruh diam, tak endah babe. aku sabar lagi.

yang tu satu hal la kan, yang aling sakit hati aku,.
time tengah syok syok tido, terbangun dgn terkejut gitu sebab suara dia.  buakan sekali dua, lebih dari
tu weyy. aku bagi hints lagi, dia boleh cakap , "baguslah , dah takpayah nak kejut kau lagi" 
masalahnya aku sakit kepala sampai ke malam sebab bangun mengejut dek suara kau tu. 

dah pasal tu. hari ni pulak, aku baru nak cool sikit dengan dia, 
aku tanya lah pasal barang2 dia nnt nak cuti sem kan. sebab dulu, memang aku  tolong letak and simpankan untuk roomates lama aku. 
dia jawab dengan nada yang amatlah sombong, sekali dengan reaksi. panas weh aku. tapi sabar je lah
. malas nak gaduh. malas nak cakap pape. sabar and sabar. tu je mampu. 
ikutkan darah panas aku, memang habis. tapi aku nak berubah. tu je . aku taknak jadi macam dulu.

tak dinafikan, kau alim. hubungan dengan Allah kau jaga, dengan manusia, em ntah lah nak. aku 
taknak ajar diri judge orang. 
so, semua, keep in mind.
kita hidup ni jangan nak sombong sangat, orang nak tolong, appreciate sikit.
jangan anggap kita je betul.
hidup dalam masyarakat ni, semat sikit dalam hati tu, ikir pasal orang lain sikit. COMMON SENSE ! 

okaylah. maaf anda terkasar bahasa. semangat kan ni. haha.
thanks all. :)

Monday, 7 December 2015

Keep Smiling Sayang

Assalamualaikum, Hallo guys

long time no see, ececey.
this week such a busy week for me. 
starting today, Monday. I have classes an my RKA presentation. and it was one of our carry mark.
sebab tu lah emangattt sangat nak prepare. sebelum ni, ampunn memang present dengan spontan lah.
nak berlatih bercakap kan, tu yang spontan je.

Done with presentation, ready pulak dengan the other source of carry mark, related to RKA jugak, which is oral reflection. dah la banyak kena baca, pastu tak tahu lagi cemana soalan lecturer nanti. 
jangan lah susah sangat. please.

Honestly, letih sangat this shortsem. tapi ye lah, kena hadap jugak. demi ilmu and future. 
bila rasa diri ini letih sangat, ingatlah dekat parents kita, impian mereka terhadap kita. 
then ingat, betulkan niat belajar tu. NIAT KERANA ALLAH. ilmu pun lebih berkat and seriously, kamu takkan rasa penat macam sebelumnya. 
ada kemanisan belajar disitu. 
tak percaya ? cubalah.
sama jugak bila kamu homesick, pengalaman k pengalaman, 
bila kamu niat, aku disini untuk belajar, aku belajar kerana Allah, semoga aku kuat dan tabah.
kamu akan rasa lebih tenang. betul sis, betul bro.

okaylah, theres some tips and my experience. try lah , mana tahu ia berkesan buat kamu jugak.
ingat, letih, lemah, down, fedup, all the negatives feelings in you, kamu buat aa yang saya pesan tu. inshaallah akan okay. andddd, KEEP SMILING . senyuman itu buat kita kuat sebenarnya. :)
selamat beramal. wush . 

salam sayang dari chempaka. :)

Monday, 23 November 2015

sabar itu manis.

Assalamualaikum. hello gaisss.

sabar, satu rasa dalam hati kita yang kadang kita mudah sebut di bibir. tapi kita sendiri pun susah nak amalkannya kan ? 
sabar itu separuh dari iman, tanpa sabar maka tak lengkap iman kita. 
honestly, saya pun bukan type penyabar pun, tapi tu dulu. the old me ye, dalam life kita kena sentiasa berubah walaupun perlahan, step b step. slow takpe gais asalkan istiqamah.
dulu, saya pantang lah orang ejek ke ape, cepat je panas. sabar langsung takde dalam dada ni. ye lah kononnya darah muda panas. tapi ramainya kawan kawan kita yang lain yag sama umur dengan kita tapi sabarnya tinggi je. bukan pasal umur lah maknanya tu, its all about ourselves.

macam mana nak pupuk sabar tu ? ye,ni lah soalan saya pada sahabat saya satu masa dulu. 
senang sebenarnya, tapi kita kena kuat. 
bila orang mengata kita, kita nak marah , pesan pada hati , aku orang yg sabar, aku kuat. 
selawat banyak banyak, ingat, Rasulullah seorang yang sabar, akan sejuk hati kta.
itu kalau marah. 
kalau sedih ? sama je, sabar, redha, pasrah. ingat, setiap yang terjadi ada hikmahnya. 
betul, dulu saya susah sikit nak percaya dengan orang selalu sebut, ada hikmah disebalik suatu kejadian. but when something happened to me, and few months, i realised. yeah, there is something good will happen , yang kita cakap hikmah tu. 
so, sabar, positive, 
ingat gais, pencipnta kita sayangkan kita, tak mungkin Dia uji kita dengan benda yang kita tak mampu. saya pernah alami dan manis pegakhirannya, 
so gaiss, pupuk sabar tu dalam diri kita. 

saya bukanlah insan yang perfect, baik. saya insan biasa, yang ingin berkongsi cara dan ia berdasarkan pengalaman. 

jangan pelik sangat bila post yang ni nampak budak baik, in other post nampak gila gila . yeah , thats me, i can be in any characters based on situation. tapi diri ini bukanlah pelakon . ececey.


Thursday, 10 September 2015

Izinkan diriku .

Assalamualaikum w.b.t . 
hai gais . 
lama sangat dah tak terupdate blog ni . 
older post deleted , yang zaman zaman tak matured . ceyy . matured lah kononnya sekarang kan .
last post 2014 , ni pun dah dekat setahun dah  nak buat blog baru tapi sayang dengan blog yang ni . so , i decided to use this blog . 

This blog will be a medium for me to express my feel , telling about my days , and etc . 
tapi takkan cerita pasal personal lah . tak akan la .
mungkin hanya satu perkongsian atau pengalaman yang aku lalui pada hari tersebut dan mungkin juga pengajaran yang aku dapat . 
tak salah nak berkongsi kan ?

bukanlah aim aku nak dapat populariti atau apa .
hanya mahu berkongsi .

Thursday, 22 May 2014

my persie boy ! ;)

Assalamualaikum ,, 
pergh ! berhabuk ,, ehehek ,

haii , so sorry sebab teyah baru boleh update , biasalah SPM candidate , little bit busy lah . 

 see ! the  title ! 
 my persie boy . agak 2? 

siyesly , mulai sayang ama itu persie boy .
 even satu skola dlu , kteorang x pernah pon bertegur sapa . 
 pelik bukan ? ahaha .
 biasalah , dia orang hot kebabom , teyah warga cool syejuk mejuk je .. :D 

     dont worry , next time i will tell uolls about him :) 


#tak boleh jelas2 , nanti femes pulak persie boy teyah nie <3

moga ketemu ! XD