BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, 23 November 2015

sabar itu manis.

Assalamualaikum. hello gaisss.

sabar, satu rasa dalam hati kita yang kadang kita mudah sebut di bibir. tapi kita sendiri pun susah nak amalkannya kan ? 
sabar itu separuh dari iman, tanpa sabar maka tak lengkap iman kita. 
honestly, saya pun bukan type penyabar pun, tapi tu dulu. the old me ye, dalam life kita kena sentiasa berubah walaupun perlahan, step b step. slow takpe gais asalkan istiqamah.
dulu, saya pantang lah orang ejek ke ape, cepat je panas. sabar langsung takde dalam dada ni. ye lah kononnya darah muda panas. tapi ramainya kawan kawan kita yang lain yag sama umur dengan kita tapi sabarnya tinggi je. bukan pasal umur lah maknanya tu, its all about ourselves.

macam mana nak pupuk sabar tu ? ye,ni lah soalan saya pada sahabat saya satu masa dulu. 
senang sebenarnya, tapi kita kena kuat. 
bila orang mengata kita, kita nak marah , pesan pada hati , aku orang yg sabar, aku kuat. 
selawat banyak banyak, ingat, Rasulullah seorang yang sabar, akan sejuk hati kta.
itu kalau marah. 
kalau sedih ? sama je, sabar, redha, pasrah. ingat, setiap yang terjadi ada hikmahnya. 
betul, dulu saya susah sikit nak percaya dengan orang selalu sebut, ada hikmah disebalik suatu kejadian. but when something happened to me, and few months, i realised. yeah, there is something good will happen , yang kita cakap hikmah tu. 
so, sabar, positive, 
ingat gais, pencipnta kita sayangkan kita, tak mungkin Dia uji kita dengan benda yang kita tak mampu. saya pernah alami dan manis pegakhirannya, 
so gaiss, pupuk sabar tu dalam diri kita. 

saya bukanlah insan yang perfect, baik. saya insan biasa, yang ingin berkongsi cara dan ia berdasarkan pengalaman. 

jangan pelik sangat bila post yang ni nampak budak baik, in other post nampak gila gila . yeah , thats me, i can be in any characters based on situation. tapi diri ini bukanlah pelakon . ececey.


0 comments: